Wilhelminaweg 15d, 6951 BM Dieren,
(0313) 41 61 75
Afspraak maken

Dry Needling

Wat is Dry Needling?
Dry Needling is een techniek waarbij een zeer dun en steriel naaldje door de huid en de spier direct in het triggerpoint geplaatst wordt. Een triggerpoint is een plaatselijke en pijnlijke spierverharding (ter grootte van een tarwekorrel) die verantwoordelijk kan zijn voor allerlei pijnklachten. Vaak straalt deze pijn uit en geeft het een vervelend zeurend gevoel. Deze pijn wordt ook wel myofasciale pijn genoemd.

Welke aandoeningen kunnen worden behandeld met Dry Needling?
Alle pijnproblemen waarbij triggerpoints (mede) oorzaak zijn, kunnen behandeld worden met Dry Needling. Hierbij kan gedacht worden aan rug- en schouderpijn, armpijn (tenniselleboog, carpaal tunnel syndroom, RSI-achtige klachten), spanningshoofdpijn, migraine, beenpijn (SI klachten, ischias) en krampen. Uiteraard wordt voor de behandeling eerst onderzocht of de klacht veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van myofasciale triggerpoints.

Is het prikken pijnlijk?
De meeste patiënten voelen het inzetten van de naald niet. Bij het aanprikken van een triggerpoint kan een local twitch respons (=spierschokje) optreden wat een zeer kort onaangenaam gevoel geeft. Sommige patiënten omschrijven dit als een elektrisch schokje, anderen als een kramperig gevoel. Dit kan per triggerpoint enkele keren optreden. Als er geen twitch responsen meer volgen, is het therapeutisch effect bereikt.

Welke reacties kan ik verwachten na een behandeling?
De meeste patiënten hebben een zeurderig krampgevoel op de plek waar de oorspronkelijke pijnklacht was. Dit duurt normaal gesproken 2 uur tot 2 dagen. Mogelijk kan er een kleine blauwe plek ontstaan op de plek waar geprikt is.

Wat moet ik zelf doen na de behandeling?
Dit is afhankelijk van de hoeveelheid napijn en de individuele respons op de behandeling. Warmte en rustige rekoefeningen verminderen de napijn over het algemeen, en soms het aanpassen van bepaalde activiteiten zodat de behandelde spier minder belast wordt.

Hoe lang duurt het voor mijn klachten verminderen?
Hoewel de pijnklachten soms al na een eerste keer sterk kunnen verminderen, duurt het meestal meerdere behandelingen voor een blijvend positief resultaat wordt waargenomen. Er zijn grote individuele verschillen, maar hoe langer de klacht zich al manifesteert, des te hardnekkiger deze vaak is.

Wanneer wordt gekozen voor Dry Needling als behandeling?
Bij pijnklachten waarbij triggerpoints in het aangedane gebied gevonden worden, is Dry Needling vaak de aangewezen behandeltechniek. Dry Needling wordt meestal gebruikt in combinatie met massage, manuele therapie en rekoefeningen. Een verwijsbrief is niet noodzakelijk. Ruud Giesen en Anneke te Boekhorst zijn  gecertificeerd Triggerpoint Dry Needling therapeut in onze praktijk. Het is zowel in Dieren als in Doesburg mogelijk om een behandeling Dry Needling te krijgen.